Mijn werkwijze

Zo gaan we samen zorgen voor verwerking uit het verleden.

Mijn werkwijze

Wat is contextuele therapie?

Contextuele therapie gaat ervan uit dat problemen die je nu ervaart, voortkomen uit ervaringen en gevoelens uit het verleden. Deze ervaringen kunnen je lichamelijk en emotioneel functioneren beïnvloeden en hebben vaak effect op verschillende aspecten van je leven. Denk hierbij aan je zelfvertrouwen, de relatie met je partner, gezin of je werk en maatschappelijk functioneren.

Het bewust worden van deze belemmeringen, die ontstaan zijn door invloeden uit het verleden (de context), vormt het begin van verandering. Dit proces van bewustwording en herstel wordt contextuele therapie genoemd.

Mijn werkwijze als contextueel psychotherapeut

Intake

De intake is het eerste gesprek waarin we kennismaken. Hierin bespreek je wat je momenteel ervaart en wat je verwachtingen zijn van de therapie. Dit gesprek geeft mij inzicht in jouw situatie en helpt ons te bepalen of contextuele therapie de juiste aanpak is. We bespreken onder andere:

  • Je klachten en hulpvraag: wat speelt er op dit moment en wat wil je bereiken?
  • Je achtergrond: korte verkenning van belangrijke gebeurtenissen in je leven, zoals gezinssituatie, werk of eerdere behandelingen.
  • Praktische zaken: uitleg over mijn werkwijze, de duur van de sessies en wat ik van jou verwacht in het proces.

Dit gesprek biedt jou ook de ruimte om vragen te stellen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en vertrouwen hebt in de samenwerking.

Anamnese

In de anamnese verdiepen we ons verder in jouw persoonlijke geschiedenis en de invloeden die een rol spelen in je leven. Dit helpt om een completer beeld te vormen van de context waarin je klachten zijn ontstaan. Hierbij volgen we de volgende structuur:

  • Vragenlijst: je krijgt van mij een vragenlijst met een aantal vragen over je verleden, je relaties en de belangrijke gebeurtenissen die je hebben gevormd.
  • Diepgaande verkenning: samen onderzoeken we hoe jouw ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld opvoeding, gezinsdynamiek, of trauma’s) jouw huidige functioneren beïnvloeden.
  • Doelbepaling: Op basis van je hulpvraag en de inzichten uit de anamnese formuleren we concrete doelen. Bijvoorbeeld: "Ik wil beter begrijpen waarom ik moeite heb met vertrouwen" of "Ik wil leren omgaan met verdriet uit het verleden."

Tijdens de anamnese besteden we aandacht aan vier belangrijke pijlers uit de contextuele therapie:

  1. Feiten: Welke levensgebeurtenissen hebben invloed gehad? Denk aan verlies, trauma’s of andere ingrijpende ervaringen.
  2. Psychologie: Hoe heb je deze gebeurtenissen emotioneel verwerkt en hoe beïnvloeden ze je gedrag en gedachten?
  3. Relaties: Wat is de dynamiek in je relaties met familie, partner, vrienden en collega's?
  4. Relationele ethiek: Hoe spelen loyaliteiten, verantwoordelijkheden en onrecht een rol in je relaties?

Deze fase legt de basis voor het behandelplan, zodat we gericht kunnen werken aan verandering en herstel.

Het behandelplan

Op basis van de intake en anamnese stel ik een behandelplan op dat specifiek gericht is op jouw behoeften en doelen. Dit behandelplan bestaat uit vier fasen:

  1. Oriëntatiefase
    We onderzoeken en analyseren de onderliggende problemen, ervaringen uit het verleden en de invloed hiervan op je huidige relaties en functioneren. Hierbij herstructureren we patronen en verkennen we de context.
  2. Ordenen en (her)taxeren
    Je ervaringen, belevingen en relaties worden in het licht van het heden opnieuw geordend. Hiervoor gebruiken we technieken zoals EMDR, traumakaarten of het gebruik van opstellingen.
  3. De behandeling
    Samen werken we aan het hanteerbaar maken van je problemen. Dit doen we met praktische oefeningen, opdrachten en toepassingsgericht werken.
  4. Afronding
    In de afrondende fase ligt de focus op het toepassen van wat je hebt geleerd in de praktijk. Je krijgt handvatten en tips mee voor de toekomst. 

Voorbeeld van een behandelplan: Rouw en Verbondenheid

Een behandelplan kan zich bijvoorbeeld richten op het thema rouw en verbondenheid. Hierin doorlopen we de volgende stappen:

  • Onderzoek naar relationele werkelijkheid
    We verkennen jouw relationele dynamiek, gebaseerd op het model van Ivan Boszormenyi-Nagy, waarin levensfeiten, psychologie, communicatie en relationele ethiek centraal staan. 
  • Inzicht in loyaliteiten en pathologie
    Wat zijn de onderliggende loyaliteiten binnen je relaties, en hoe beïnvloeden ze je? 
  • Onderzoek naar rouw en verdriet
    Hier kijken we naar je verlieservaringen en de impact daarvan. 
  • Verbondenheid bewerken
    Samen gaan we aan de slag met emoties zoals angst, schuld en schaamte. Door middel van mentaliseren en dialoog versterken we je veerkracht. 
  • Verbondenheid versterken
    Je ontwikkelt nieuwe inzichten en leert deze te verwoorden. Met opdrachten en modellen bouw je aan een nieuw narratief en maak je bewust verbinding met anderen. 

Behandeling op maat door Arrien van Prooijen

De duur van de behandeling verschilt per persoon en situatie. Na elk gesprek evalueren we samen de voortgang en bepalen we de vervolgstappen.

Vormen van behandeling

In mijn praktijk bied ik de volgende behandelingen aan:

  • Rouwbegeleiding
  • Angstbegeleiding
  • Traumabehandeling
  • Relatietherapie
  • Werkbegeleiding
  • Familie- en gezinstherapie

Hulpmiddelen en technieken

Ik werk met diverse hulpmiddelen en methoden, waaronder:

  • Duplo-systemen voor systeemopstellingen
  • Traumakaarten
  • EMDR
  • Conflictmodel van Malan
  • Emotionally Focused Therapy (EFT)

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust contact op. Samen werken we aan jouw herstel en groei!

 

Kennismaken?

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen, of zit je met vragen? Twijfel dan niet om contact op te nemen!