Actueel / publicaties

client aan het woord: Piet Wagenaar

Client aan het woord: Piet Wagenaar

'Tweeëneenhalf jaar geleden krijg ik de diagnose: longkanker, het ziet er niet goed uit. De arts vertelt me dat ik niet beter word. Wat doe je dan? Waar begin je? Hoe leef je in een eindige tijd? En wat moet ik allemaal regelen? Is het mijn eigen schuld omdat ik heb gerookt? Via een kennis kom ik in contact met Arrien van Prooijen van Care for cancer. Zij helpt me om rust te brengen in de chaos van mijn gedachten.'Lees het volledige artikel

De binnenwereld van...

In de binnenwereld van...

Een column die een kijkje neemt in de binnenwereld van... in dit geval Samira Sbai, zorgverlener en perfectionist. Geschreven door Arrien van Prooijen-de Jong en Chris de Jongh.Bekijk artikel(pdf)

Kanker in het gezin: de psychosociale effecten

Oncologica

Recentelijk is het artikel "Kanker in het gezin: de psychosociale effecten" geplaatst in het vakblad Oncologica. Lees het artikel (pdf) Meer informatie over Oncologica.

Cliënt in beeld: Ellen

Cliënt in beeld: Ellen

Je gaat naar de huisarts omdat je ene arm niet helemaal lekker meedoet. Een hersentumor, zo blijkt. Het overkwam Ellen, 41 jaar oud en in de bloei van haar leven. Zij zocht steun bij Care for cancer. Lees verder

Borstamputatie; Schaamte of taboe?

In het artikel "Ontboezemingen" gepubliceerd in het NVPO tijdschrift beschrijft Arrien van Prooijen hoe clienten omgaan met een ingreep als borstamputatie n.a.v. kanker. Eva Snoijink, een Haarlemse fotografe portretteerde onlangs vrouwen met borstkanker met ontbloot bovenlijf en bracht dit uit als boek. Lees het artikel: Ontboezemingen (pdf)

Angst bij kanker (Kanker.nl)

Kanker.nl

Angst bij kanker komt heel veel voor. Bij patiënten én bij naasten. Dat komt omdat kanker als een dreiging wordt ervaren.
Lees artikel

Angst bij kanker

Arrien van Prooijen

In mijn gesprekken met cliënten thuis en patiënten in het ziekenhuis herken ik angst. Angst, voor wat geweest is en angst voor wat er komt. Een aantal tips om te leren omgaan met de angst bij kanker.
Lees Angst bij Kanker.

Tijdschrift 'Psychosociale Oncologie'

De werkgroep Tijdschrift fungeert als de redactie van het tijdschrift 'Psychosociale Oncologie'. De werkgroep heeft als doel om 4x per jaar een gevarieerd tijdschrift voor de NVPO uit te brengen met artikelen uit de praktijk, de wetenschap en met betrekking tot de NVPO. Arrien van Prooijen is lid geworden van de redactie.
Lees verder

De kanker schopte me keihard onderuit. Arrien hielp me weer grip te krijgen

In het vorige nummer van Melanoom Nieuws kon u lezen over het Helen Dowling Instituut. Dit keer is Care for cancer aan de beurt: een netwerk van oncologieverpleegkundigen door heel Nederland die hun cliënten thuis bezoeken. Hieronder het verhaal van Roy Janssen, melanoompatiënt, en Arrien van Prooijen-de Jong, zijn oncologiecoach /care consultant.
Bekijk het originele artikel als pdf.

Netwerkteam Psychosociale Palliatieve Zorg regio Gelderse Vallei van start

Te horen krijgen dat je niet meer beter wordt, is vaak zeer ingrijpend; voor jezelf en voor de mensen om je heen. In korte tijd komt er van alles op je af en vaak kom je voor moeilijke beslissingen te staan. Allerlei gevoelens kunnen boven komen: onzekerheid, angst, boosheid, verdriet, machteloosheid en eenzaamheid. Het Netwerkteam Palliatieve Psychosociale Zorg biedt mogelijk houvast voor mensen in de regio Ede.
Lees verder

Twitter: Nu waken bij de stervende, dicht bij de dood.

Nu waken bij de stervende, dicht bij de dood, rustig wachten, hand in hand, lijden verlichten. Zo droomde ik vroeger van verpleegster zijn..
Lees verder op Twitter

Regionale informatiegids van PAL

Iedereen die te maken heeft met een ongeneeslijke ziekte kan een beroep doen op palliatieve zorg. Ongeacht leeftijd of ziekte. Palliatieve zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven tijdens de ziekte en rond het sterven. Voor u (als patiënt én als naaste) is het handig om te weten waar u de juiste zorgverleners kunt vinden.
Regionale informatiegids (pdf)

9 vragen aan Arrien over hechting en coping stijlen bij kanker.

Hechting en coping stijlen bij kanker

Arrien van Prooijen de Jong gaf als onderdeel van de cursus "Oncologie en Pijn" een inspirerend college over hechting en copingstijlen. Ieder mens ontwikkelt in de vroege kinderjaren een hechtingsstijl. Deze blijft daarna de rest van zijn of haar leven, de gedachten, emoties en gedragingen beïnvloeden. Het bepaalt onze copingstijl: hoe we in onze verdere leven omgaan met stress en problemen. We stelden Arrien hierover 9 vragen. Lees: 9 vragen over hechting en coping bij kanker.

Onderzoek kanker in het gezin

Kanker in het gezin

Met gepaste trots presenteer ik mijn onderzoek naar de contextuele benadering bij kanker in het gezin. Een onderzoek als een ontdekkingsreis, waarbij ik met tijd en wijle bevangen ben geraakt van grote opwinding. Lees verder

Baas over eigen leven

Baas over eigen leven

Hoe blijf je als patiënt of partner enigszins de baas over je leven? Als oncologieverpleegkundige van de stichting Care for Cancer begeleidt Arrien van Prooijen de Jong mensen rondom deze vraag. "Weten wat je wensen zijn én goed geïnformeerd zijn vormen de basis van zelfregie."Lees het volledige artikel in pdf-formaat.

Stichting OOK: Thema-avond Kanker en Relaties

Stichting OOK

Arrien verzorgt een lezing over "Kanker en relaties" op de thema-avond van Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker). Meer informatie op de website van stichting OOK.

In het oog van de storm

Congres Palliatieve zorg CHE

Over stil staan en bewegen in de begeleiding rondom kanker. Arrien zal daar een lezing verzorgen over "Kanker en liefdevolle relaties". Binnenkort meer informatie op de website van CRK Academie.

Over contextueel werken in de palliatieve fase, op zoek naar verbondenheid.

Congres Palliatieve zorg CHE

De CHE en het Netwerk Palliatieve Zorg organiseren op 10 januari 2019 een congres over palliatieve zorg. Arrien van Prooijen zal daarbij een lezing verzorgen over contextueel werken in de palliatieve fase. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op de website Congres Palliatieve zorg

Leer-en proeffabriek "smaken verschillen"

Leer-en proeffabriek smaken verschillen

Bent u benieuwd naar de laatste inzichten omtrent voeding, bewegen en psychosociale zorg bij kanker? Op 30 november 2017 spreek Arrien van Prooijen over kanker en voeding in het gezin. Meer informatie

Spreekster Arrien van Prooijen de Jong van Care for Cancer

Kanker in het gezin bij Stichting langs de zijlijn

Arrien vertelt haar verhaal bij Stichting Langs de Zijlijn. Als kanker je gezin treft heeft elk gezinslid zijn eigen verhaal en elk kind heeft zijn eigen verdriet. Het grootste cadeau wat je (later) als ouders, je kind, kunt geven is de erkenning van de geleden pijn. Lees verder

Spreken over rouw en verlies

Spreken over rouw en verlies

Arrien van Prooijen de Jong neemt Wageningen op woensdagavond 16 november mee in een verhaal over rouw en verlies. Lees het artikel in de Gelderlander.

Lezing "Eigen regie" op Hematondag

Hematon

Als je wordt behandeld voor kanker en ook na de behandeling wordt je leven voor een groot deel voor je bepaald. Hoe houd je de regie? Arrien vertelt het je op 8 oktober 2016 in de Reehorst Ede
Bezoek de Hematondag

Care for cancer talentendag

Netwerk Palliatieve Zorg

Arrien van Prooijen vertelt over contextuele benadering, over betekenisvolle relaties in consulten op de talentendag
Bekijk op twitter

Themabijeenkomst "Angst bij Kanker" in Marikenhuis

Arrien van Prooijen op SamenLoop voor Hoop

Op woensdag 17 juni leidt Arrien van Prooijen haar themabijeenkomst "Angst bij Kanker" in het Marikenhuis in Nijmegen. Tijdens de themabijeenkomst worden verschillende interventies en hulpbronnen besproken. De avond wordt ingevuld met praktische voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
Themabijeenkomst "Angst bij Kanker" in Marikenhuis

SamenLoop voor Hoop: Angst bij Kanker

Arrien van Prooijen op SamenLoop voor Hoop

Arrien van Prooijen geeft op za. 13 juni om 13.00 haar lezing "Angst bij Kanker" op het evenement SamenLoop voor Hoop in Veenendaal. Er wordt stilgestaan bij verschillende vormen, vermommingen en gedaantes van angst. Welke emoties kunnen een rol spelen, welk beeld heeft de angst en wat kan de rol van gedachtekracht of mindfulness zijn? Angst is menselijk, zo reëel, maar hoe wordt angst je bondgenoot?
Angst bij Kanker op SamenLoop voor Hoop

Hoe blijf je de baas over je eigen leven?

Hoe blijf je als patiënt of partner enigszins de baas over je leven? Als oncologieverpleegkundige van de stichting Care for Cancer begeleidt Arrien van Prooijen de Jong mensen rondom deze vraag. "Weten wat je wensen zijn én goed geïnformeerd zijn vormen de basis van zelfregie."
Lees het volledige artikel.

Thema-avond Angst bij kanker | Toon Hermans Huis Ede

Vanwege de grote belangstelling voor de thema-avond Angst bij kanker eerder dit jaar verzorgt Arrien van Prooijen, oncologieverpleegkundige, docent en Care Consulent bij de Stichting Care for Cancer, maandag 3 november aanstaande weer een thema-avond over dit onderwerp in ons Toon Hermans Huis.

Arrien begeleidt en coacht mensen met kanker. Tijdens deze bijeenkomst leert u hoe belangrijk het is om stil te staan bij angst en kanker. Er wordt stilgestaan bij verschillende vormen van angst. Welke emoties kunnen een rol spelen, welk beeld heeft de angst en wat kan de rol van mindfulness zijn? Angst is menselijk, zo reëel maar hoe wordt angst je bondgenoot?"
Lees verder

Themaavond: Angst bij kanker'

BOXMEER - Arrien van Prooijen, oncologieverpleegkundige, docent en Care Consulent bij Stichting Care for Cancer en Hanneke Peters, ritueelbegeleider bij afscheid en herinnering en tevens werkzaam in de podiumkunsten, verzorgen donderdag 16 oktober een thema-avond in Grand Café De Douairière aan de Steenstraat in Boxmeer.

Arrien begeleidt en coacht mensen met kanker. Hanneke ondersteunt en begeleidt mensen die te maken krijgen met verdriet, afscheid en rouw. Tijdens deze bijeenkomst leert men hoe belangrijk het is om stil te staan bij angst en kanker. Welke emoties kunnen een rol spelen, welk beeld heeft de angst en wat kan de rol van mindfulness zijn?

Angst is menselijk, zo reëel maar hoe wordt angst je bondgenoot? Hoe kunnen rituelen een rol vervullen wanneer je angst tot bondgenoot wilt maken? De avond wordt ingevuld met een afwisselend programma met praktische voorbeelden vanuit de dagelijkse praktijk, handreikingen, hulpvormen, theater en rituelen.

Care Academy: Programma 2019

Care Academy

Er wordt veel van je gevraagd als oncologieverpleegkundige. Naast je verzorgende rol ondersteun je patiënten ook op psychosociaal gebied. Hoe doe je dat? Hoe ga je om met verlies, angst, eigen regie, vragen over intimiteit of werk? Volg de praktische workshops op de Care Academy. Bekijk de flyer Care Academy

Workshop Care, oncologie en stomazorg

Workshop Care, oncologie en stomazorg

Arrien van Prooijen geeft bij Coloplast scholing voor Stomazorg. In de workshop wordt ingegaan op verschillende aspecten van basis psychosociale oncologie, zoals die door verpleegkundigen kan worden geboden. Het signaleren van een hulpvraag en psycho-educatie vanuit de verpleegkundige rol komen aan bod. Lees verder

Kanker en angst op 17 september in het AMZ

Op 17 september geeft Arrien van Prooijen-de Jong, oncologieverpleegkundige, consulent bij Care for cancer en docent Hogeschool Ede, haar workshop "Kanker en angst" bij het AMZ. Eén van de thema's bij het krijgen van borstkanker is angst. Angst voor de behandeling, angst voor reacties van je omgeving en of angst voor terugkeer van de ziekte. In deze workshop kan je samen met Arrien ontdekken wat angst doet en krijg je handvatten om hier mee om te gaan. Hoe blijf je de baas over je eigen leven? Over hoe moeilijk het is het heft in eigen hand te houden als je geconfronteerd wordt met een ziekte. Over het maken van keuzes, wat alleen kan als je weet waaruit je kan kiezen.

Congres Palliatieve zorg CHE

Congres Palliatieve zorg CHE

De CHE en het Netwerk Palliatieve Zorg organiseren op 10 januari 2019 een congres over palliatieve zorg. Arrien van Prooijen is daarbij cursuscoordinator. Meer informatie en het programma is te vinden op de website Congres Palliatieve zorg

Vorming & Toerusting 2018-2019

Vorming & Toerusting 2018-2019

Arrien is onderdeel van het programma op Vorming & Toerusting 2018-2019 van Protestants Wageningen. Bekijk het programma (pdf)

Het expertteam van Wereldkankerdag 2018

Het experteam van Wereldkankerdag 2018

Het expertteam van Wereldkankerdag 2018 tijdens de live chat en uitzending met Lieke van Lexmond vanuit Hilversum. Met Careforcancer.nl : Machteld de Bont en Arrien van Prooijen, KWF.nl en Kanker.nl.

Congres Voeding bij kanker (post HBO)

Arrien is dagvoorzitter bij het congres Voeding bij kanker, georganiseerd door PIT Actief. Voedingsinterventie is niet eenvoudig, want het kankerproces verstoort bij veel patiënten de voedselinname en de stofwisseling. Lees verder

12 november 2016 - Maarn » Hematon

Hematon

In Maarn, ongeveer het midden van regio Midden-Nederland, kwamen op 12 november zestig leden bijeen om te luisteren naar de presentaties 'Kanker, wat doet 't met je?' en 'Angst bij Kanker'. Al bij de opening reageerde de zaal actief. Lees verder op hematon.nl

Netwerk Palliatieve Zorg

Netwerk Palliatieve Zorg

Arrien van Prooijen is aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg (regio Gelderse Vallei). Dit netwerk van individuele hulpverleners verzorgt hulp op maat in de regio.
Netwerk Palliatieve Zorg (regio Gelderse Vallei)

Arrien van Prooijen de Jong MCH. Contextuele hulpverlener

T. 0634540749
E. info@arrienvanprooijen.nl Over Arrien van Prooijen

BIG registratienummer Verpleegkundige: 19047698430LinkedIn Profiel Arrien van Prooijen Arrien van Prooijen